WikiaAchtergrondinfo van Peter Wijlhuizen (technisch-wetenschappelijk attaché op de ambassade in Seoul)

Algemeen Edit

Het Koreaanse ministerie van Information en Communicatie (MIC) heeft het zich als doel gesteld om the world’s first ubiqutous society te worden. Oftewel ICT moet overal om ons heen zijn. In het huis, op het werk, op school, in de winkel ... en in de auto.

Auto-telematics Edit

In Korea rijden ruim 13 miljoen auto’s rond (2003). Gemiddeld zit een automobilist 2 uur per dag in de auto. De auto moet na het huis en de het werk, de derde plek worden waarin ICT volledig in is geïntegreerd. De Koreaanse regering heeft hiertoe het auto-telematics plan opgesteld.

De eerste fase van dit meerjaren plan is de implementatie van een navigation service. Dit omvat naast de al bekende route planner, ook de real-time verkeersinformatie (file, ongelukken, wegwerkzaamheden). Via het systeem is ook te internetten, dus de weersverwachting is dus ook altijd op te vragen. Andere fasen omvatten onder andere diagnose van de auto op afstand, winkelen, tv en hulp bij ongelukken.

Huidige situatie Edit

Op de huidige naviation-systemen op de Koreaanse markt is verkeersinformatie over de Koreaanse snelwegen en de grote wegen in de grote steden op te vragen. Deze kan op het scherm grafisch getoond worden. Kleuren geven aan of een weg druk is of niet. Een goed voorbeeld is de website www.realtraffic.co.kr. Deze informatie vormt ook de basis voor de verkeersinformatie op het navigation-systeem.

Aan de hand van deze informatie kan de automobilist besluiten een andere route te kiezen. De nieuwere systemen hebben ook de optie om het navigatie systeem zelf een alternatieve route over minder drukkere wegen te laten bepalen.

Op veel van de huidige systemen is het ook mogelijk om de route per metro in Seoul te bepalen. Er is echter geen link tussen dit systeem en de drukte op de weg. Informatie over stadsbussen, intercity bussen en treinen is niet beschikbaar via de systemen. Het is natuurlijk wel gewoon via internet op te vragen.

Testen van de toekomst Edit

Jeju-do (een eiland ter grootte van de provincie Utrecht ten zuiden van het Koreaanse vaste land) is uitgeroepen tot het testgebied van de auto-telematics. Sinds 2004 is Korea met testen bezig. Resultaten zijn helaas nog niet gepubliceerd.

Op de website is via simulaties te zien wat het systeem moet kunnen. Op dit moment zijn het vooral toeristisch georiënteerde services. Jeju-do is namelijk een toeristeneiland. Enkele van de bestaande functies (naast de navigation functie inclusief verkeersinformatie) zijn: digitale televisie (DMB), wireless internet, online shopping, sos service, weersverwachting, toeristische trekpleisters en restaurants.

Met wat Korea al heeft, loopt het voorop. En het blijft doorontwikkelen. Een land om in de gaten te houden.